Hem / MediYoga

MediYoga

MediYoga är en form av body-mind träning som stillar sinnet, ökar närvaro och kroppsmedvetenhet, balanserar kroppens nerv- och hormonsystem men som även påverkar fysiska funktioner såsom cirkulation, rörlighet och styrka. MediYoga fokuserar på hela människan och alla de aspekter, mentala, emotionella och fysiska, som bidrar till ett bättre välmående.

MediYoga har sin utgångspunkt i Kundaliniyoga, är utvecklad i Sverige och alla utbildade instruktörer/lärare inom MediYoga har en grundläggande medicinsk kompetens. MediYoga är en yogaform som på många håll används inom den svenska hälso- och sjukvården, men den är till för alla och kan med fördel utövas oavsett om man är frisk eller sjuk.

Den terapeutiska inriktningen och utformningen av MediYoga som ett system och metod har i forskning visat sig ge goda resultat för att hantera och minska stress och lämpar sig väl för olika patientgrupper med specifika behov, t.ex. utmattning, psykisk ohälsa, ospecifika ryggproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnstörningar, huvudvärk m.fl. 

De delar som ingår i övningarna i passen är andning, fysiska positioner och rörelser, ögonposition och ljud. Målet är att synkronisera dessa delar med varandra tillsammans med uppmärksamhetsträning i kroppen. Andningen utgör en central del i träningen då den tydligt knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna.

Exempel på vad du kommer få öva dig i under passen:

 • Medveten närvaro
 • Andningsövningar
 • Fysiska positioner och rörelser
 • Fokus- och koordinationsträning
 • Avslappning
 • Meditation

Vilka kan delta?

Alla, såväl friska som sjuka kan delta. Det går bra att delta om du är nybörjare eller van yogautövare sedan tidigare. Inga förkunskaper krävs. Du kommer att få vägledning och instruktioner av en utbildad och engagerad instruktör. Alla övningar utförs alltid utifrån en central utgångspunkt men där du tränas i att själv avgöra och känna in vilken nivå av anpassning som behöver göras utifrån egna förutsättningar och kapacitet. Vid behov kan enkla anpassningar som instruktören visar underlätta och utgöra alternativ. Du deltar efter din egen ork och dagsform – press och krav lämnas utanför träningssalen.

MediYoga har visat sig vara ett effektivt verktyg för att hantera och minska stress. MedYoga kan användas som en del av behandlingen vid exempelvis följande besvär/sjukdomar:

 • Utmattning
 • Huvudvärk
 • Sömnsvårigheter
 • Psykisk ohälsa ex. oro, nedstämdhet, ångest och depression
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Ospecifika ryggproblem
 • Långvarig smärta m.fl.

Vilken utrustning krävs?

Ta gärna med en egen yogamatta. Det kommer dock att finnas mattor att låna för den som inte har. Klä dig gärna i ”lediga” kläder som känns sköna mot kroppen och som du kan röra dig obehindrat i. En vattenflaska kan vara bra att ha till hands.

Övrigt:

Om du har besvär eller sjukdom där särskilda restriktioner av läkare eller annan sjukvårdspersonal givits inför deltagande i träning, informera instruktör om detta inför deltagande i passen.

Femme Active

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en chans att leva upp till dess fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är bara några moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera webbläsare nu

Jag vill fortsätta ändå.